Aktuální číslo
LISTOPAD 2017: DRIVE

Podzimní recept s portským vínem od food blogerky Markéty Pavleje

Podzimní počasí ovlivňuje nejen naši náladu, ale i chutě. Sychravé a krátící se dny nás zahání do našich domovů a po parném létě opět začínáme experimentovat v kuchyni a vyhledáváme chuťově rozmanitější pokrmy. Zkuste se inspirovat následujícími sezonními recepty, které pro portské víno značky Sandeman vytvořila food bloggerka Markéta Pavleje (Kitchenette).

Ne nadarmo se říká, že portské víno je vínem podzimu a zimy. Připravte si typické podzimní recepty ze sezonních ingrediencí a užijte si je se sklenkou portského vína. Vyzkoušejte Sandeman Ruby Porto, potomka ohnivých ruby portských vín George Sandemana z roku 1790 s obsahem alkoholu 19,5 %, a udělejte radost sobě i svým blízkým skvělými pokrmy v doprovodu tohoto vybraného portského vína podle Markéty Pavleje.


Telecí kotleta s piniovými oříšky

Ingredience
• 2 velké telecí kotlety
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 lžíce másla
• 100 g malých žampionů
• 50 ml portského vína Sandeman Ruby Porto
• 50 ml vody
• 30 g piniových oříšků
• 50 ml smetany
• hladkolistá petržel
• mořská sůl
• čerstvě mletý pepř

Postup

1. Žampiony nakrájejte na tenké plátky. Maso opepřete a osolte. Rozehřejte pánev a na střední výkon na másle a olivovém oleji osmažte kotlety z každé strany do zlatova. Pokud jsou bez kosti, měly by stačit 4 minuty z každé strany. Pokud jsou vyšší s kostí, tak přibližně 6 minut.

2. Je-li třeba, maso na moment vyjměte, pánev očistěte, aby se v ní dále nepřepaloval přípek. Maso vraťte zpět na pánev, pokračujte na středě silném ohni, podlijte portským vínem Sandeman Ruby Porto, a jakmile začne bublat, přidejte vodu. Zesilte výkon, a až omáčka opět začne bublat, přidejte žampiony, piniové oříšky a smetanu.

Sandeman Porto Ruby (349 Kč) zakoupíte v obchodech Globus, Albert, Tesco, Billa či Makro.