Aktuální číslo
KVĚTEN 2018: FIESTA
Doporučujeme

SCHRÁNKA

Se starými zchátralými domy se dá nakládat různým způsobem. Můžete je zbourat, nebo najít vhodný způsob, jak je zrenovovat. Poněkud svérázně k problému přistoupila britská architektka Kate Darby. Vesnické stavení mezi staletými stromy, které drželo pohromadě už především s pomocí plazivého břečťanu a další zeleně, jež jím postupně prorůstala, se rozhodla zachovat v původní, polorozpadlé podobě, okolo postavit skořápku nového domu a celek používat jako svou pracovnu a ateliér. Novodobé části navíc navrhovala tak, aby mohla v co největší míře využívat materiál z okolí a aby výsledná stavba naplňovala představy o udržitelném rozvoji. Mluví-li se o propojování starého s novým, jen málokdy jde o takto radikální fúzi.

Byla by nejspíš škoda nechat hrázděnou chalupu z osmnáctého století zcela rozpadnout, nebo ji dokonce srovnat se zemí. Přinejmenším proto, že je součástí komplexu celkem tří historických budov. Nemluvě o výrazném geniu loci. Craft Lodge, jak se místu říká, leží v hrabství Herefordshire, tedy v západní Anglii. Okolo rostou letité stromy a rozkládají se louky a pole. Největší ze zdejších památkově chráněných domů si architektka Kate Darby upravila na pohodlné a soudobé bydlení pro svou rodinu, na pomoc si přitom vzala kolegu designéra Davida Connora. A společně s ním se rozhodla resuscitovat také další ze staveb, působením času a přírodních živlů značně poničenou chalupu. Od začátku měla jasno v tom, že ji nechce opravovat nebo renovovat, ale v maximální možné míře zachovat v té podobě, v jaké ji získala. Tedy včetně shnilých trámů, uschlého břečťanu, zapomenutých ptačích hnízd, pavučin nebo prachu. Podle svých slov si uvědomovala, že nelze v tomto ohledu dělat polovičatá rozhodnutí, a raději se tedy vydala cestou o poznání trnitější a komplikovanější, na jejímž konci ale ve finále stojí pozoruhodný architektonický „most“ vedoucí z tři sta let staré minulosti do přítomnosti.

Okolo původního domku vyrostla nová slupka, která ho bude chránit před povětrnostními vlivy. Nejprve ocelová konstrukce, kterou doplnily nové krokve, následně pobité OSB deskami a izolací. Zvenčí přišel černý vlnitý plech, a to i na stěny. Na řadě míst došlo ke zdvojení původních stavebních prvků, což je znát zejména u oken. Stěny i střecha svým tvarem kopírují původní stavbu, byť vyznívají soudobým dojmem. Schránka vznikala s ohledem na ekologičnost celého projektu. Izolace je proto velmi pečlivá, okna jsou dvojitá a trojitá, k vytápění slouží dvojice moderních krbových kamen na dřevo, které majitelé získávají z nedalekého lesa. O elektřinu se stará sestava fotovoltaických panelů umístěných na jižní stranu střechy. Ta navíc skrývá ještě jedno překvapení. Pod jejím povrchem je protažené sto metrů dlouhé potrubí naplněné ethylenglykolem, látkou velmi dobře přenášející teplo. Ve spojení s černou střechou tím pádem v létě snadno poslouží jako solární kolektor pro ohřev vody.
Někdejší chalupu využívá Kate Darby v současnosti jako svůj ateliér a místo na práci, ale je tu také obývací pokoj, kuchyň a prostor vyčleněný na spaní. Velmi snadno se tedy dá proměnit v pohodlné bydlení se třemi ložnicemi. katedarby.com, davidconnordesign.co.uk

text Ondřej Lipár, foto James Morris / VIEW
Dva týdny po Zlín Design Weeku přichází...
Kickstarterová značka Maude cílí na váš...
Úspěšná značka batohů a doplňků Braasi...
Archiv