Aktuální číslo
LISTOPAD 2017: DRIVE

Dva domy jako tetris

„Velikost obou domů je úplně stejná, liší se od sebe pouze systémem skládání jednotlivých prostorů – vertikální versus horizontální. Toto řazení přispělo k tomu, že výškový dům je svým způsobem extrovert, kdežto ten přízemní působí více introvertně. Rodinné domy a jejich navrhování je neustálé hledání ideálního poměru mezi soukromím a komunikací s okolím, mezi funkčností a krásou, mezi požadavky a možnostmi,“ popisují svůj přístup k tvorbě i konkrétní projekt v golfovém resortu Hrubá Borša architekti z bratislavského studia Endorfine, jmenovitě Tomáš Dupkala, Štefan Petras, Matúš Repka a Pavol Ružbarský.

Jeden stojí a druhý, hned vedle, leží na břehu jezera. Různé posuny kvádrů, z nichž jsou sestaveny, vytvářejí prostor s dalším účelem. V případě vertikálního domu je to krytý vstup, krytý východ na zahrádku s terasou a ještě terasa v nejvyšším podlaží. O pár metrů dál ležící vilka zase získala navíc prostor mezi dvěma kvádry, v němž vzniklo příjemné atrium. Bílá barva fasády podtrhuje minimalistický vzhled architektury, hravou geometrii umocňují nepravidelně rozmístěná menší okna na fasádě, ale hlavně černé kovové rámování prázdných „vykousnutých“ prostor. Tento prvek si architekti jistě vypůjčili hluboko ve 20. století, vzpomeňte třeba na Müllerovu vilu v Praze od Adolfa Loose a její terasu.

Důvodem, proč byly postaveny zrovna dva domy, byla myšlenka poukázat na minimální ergonomické moderní bydlení v přírodním prostředí. Architekti navrhli ideální prostor, v němž se dá žít buď trvale, nebo pouze víkendově, s absolutně nadčasovými parametry funkčnosti a designu. Samozřejmě ani v tomto případě nebyly začátky projektu jednoduché. Bylo nutné přehodnotit zadání – velikost, místnosti, bez nichž se dům neobejde, jejich orientaci, vybavení technologiemi a také potřebu a způsob řešení soukromí obyvatel domů.

Základem obou staveb je kubus, v němž je situována obytná místnost s kuchyní, jídelním stolem, krbem a terasou, případně více terasami. K němu pak přiléhají dvě ložnice se samostatnými koupelnami. Nechybí ani sklady a šatny. Oba domy mají přímý vstup k vodě a také jeden speciální bonus, když už jsme zmínili ten golfový resort – výhled na jamku mistrovského golfového hřiště.

Text: Tereza Finková. Foto: Studio Flusser.