Aktuální číslo
ČERVENEC + SRPEN 2017: BLUE MOON

OPRAVENO!

Roubenka na Českolipsku, deset let starý projekt Jiřího Špačka, plnila ve své době stránky časopisů o architektuře, Dolce Vitu nevyjímaje, a vzbudila velký zájem veřejnosti, ale i televizních štábů, které se praly o možnost natáčet v jejích kulisách. I když je dnes architekt Špaček na slovo roubenka téměř alergický, podělil se s námi o nedávno dokončený projekt na Vysočině, další chalupu, kterou vytrhl z neúprosných spárů postupného chátrání...
Ona zmiňovaná chalupa v severních Čechách nakonec „přivedla“ architekta Jiřího Špačka na Vysočinu do Žďárských vrchů. Klient, nový majitel zanedbaného stavení, si ho totiž právě na základě tohoto staršího projektu vyhlédl a požádal ho, aby se ujal celkové rekonstrukce objektu. „Zatímco před těmi deseti lety jsme museli celou chalupu v podstatě postavit znovu, tentokrát šlo pouze o opravu,“ říká skromně Jiří Špaček, když mi ukazuje fotografie, jež dokumentují situaci před rekonstrukcí. Tváří v tvář výsledku se musím nad jeho tvrzením pousmát.
Zevrubná proměna zpustlého obydlí v ideální víkendový domov trvala dlouhých šest let a na výsledku je to znát. Architekt s klientem pečlivě diskutovali každý detail, snažili se zachovat co nejvíce původních prvků a ty zničené, jako například stropní trámy, nahradit nově vyrobenými kopiemi. Inovativními prvky jsou pak kořenová čistička a tepelné čerpadlo země voda, které je rafinovaně ukryto v dřevěném bloku v koupelně. Největší změnou uvnitř chalupy, která se odráží také na venkovní fasádě, konkrétně tím, že v obou štítech přibyla nová okna, je vybudování ložnic na půdě. Dům měl totiž původně obytné pouze přízemí. Byla zde velká obytná místnost s chlebovou pecí, na ni navazoval ještě jeden menší pokojík a v zadní části chalupy se pak nacházel chlév a chladicí místnost. Tyto dva prostory se proměnily ve velkorysou koupelnu s toaletou, sprchovým koutem i atypickou vanou. Aby zde mohla víkendy trávit širší rodina a její přátelé, bylo nutné vytvořit víc místa na spaní. Prázdná neobývaná půda byla ideálním řešením. Po novém schodišti se z kamenné chodby vystoupá do prvního patra, kde jsou dvě ložnice a malá koupelna, a po dalším schodišti se dostanete ještě výš, do malého útulného prostoru přímo pod střechou.
Druhým objektem, který se na pozemku nachází, je zřejmě bývalá stodola, jež ale nebyla ve stavu, kdy by ji stačilo pouze zrekonstruovat, a tak byla kromě kamenné podezdívky stržena a postavena znovu. Dnes slouží jako garáž, nad níž je pak jedna velká nečleněná místnost s obnaženým krovem, z níž se dá vyjít přímo na zahradu. Architekt jí záměrně nepřiřadil žádnou funkci a nechal na majiteli, aby rozhodl, k čemu bude sloužit. 

Atelier Space-k, space-k.eu

Text: Tereza Finková. Foto: Filip Šlapal.